Vérnyomáscsökkentő vitaminok, kiegészítők
A magas vérnyomás hazánkban sajnos népbetegség, pedig megfelelő életmóddal és táplálkozással jelentős javulás érhető el az állapotban.
A magas vérnyomás a szívbetegségek és a korai halálozás vezető, ám módosítható rizikófaktorának számít! Az egészséges étrend, a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkentése, rendszeres testmozgás és a fogyás mellett bizonyos vitaminok és táplálék-kiegészítők használata is segít csökkenteni a magas vérnyomást. Íme a leghatásosabbak.
Kálium
A kálium a legismertebb táplálék-kiegészítő a vérnyomás szabályozására, mivel elősegíti a nátrium vizelettel történő kiválasztását, és segíti az erek ellazulását. Különösen a magas sótartalmú étrendet követőknél vezethetnek biztonságos és hatékony vérnyomáscsökkenéshez.
Magnézium
A magnézium fontos ásványi anyag, amely segít szabályozni a vérnyomást. Fokozza a nitrogén-monoxid termelését, ami ellazítja az ereket, így csökkentve a vérnyomást. Napi 365–450 mg magnézium átlagosan 3-4 hónapon át történő bevitele jelentős javulást eredményez a krónikus betegségben szenvedőknél. A magnéziumban gazdag étrend (leveles zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak) szintén csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.
B-vitaminok
A B2-vitamin (riboflavin) segít a magas vérnyomás kezelésében vagy megelőzésében azoknál, akik olyan genetikai mutációkkal rendelkeznek, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát.
A folsav - a B9-vitamin szintetikus formája - bizonyítottan segít csökkenteni a vérnyomást azoknál, akiknek már magas a vérnyomása. Emellett a fiatal felnőttkori magasabb folátbevitel segít megelőzni a betegség későbbi kialakulását.
C-vitamin








