Kerüld el az ünnepi szívszindrómát!
A hideg idő, az év végi hajtással járó stressz és az ünnepek is megnövelik a szívproblémák, szívrohamok rizikóját. A túl sok étel, édesség és alkohol több kárt okozhat a szervezetben, és az úgynevezett „ünnepi szívszindrómához” vezethet.
Mi az ünnepi szívszindróma?
Az ünnepi szívszindróma olyan szívproblémákra utal, amelyek a sós ételek és a túlzott alkoholfogyasztás miatt következnek be. A meglévő szívproblémákkal küzdő emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak ünnepi szívszindrómát, de azoknál is előfordulhat, akiknek nincs panaszuk. Azért hívják ünnepi szívszindrómának, mert a legtöbben az ünnepek alatt szokták túlzásba vinni az étel-és alkoholfogyasztást.
Mi okozza az ünnepi szívszindrómát?
A nehéz, zsíros, sós ételek és az alkohol különben is okozhatnak szabálytalan szívverést (pitvarfibrilláció). Az ünnepi időszakban azonban sokkal többen és viszonylag rövid idő alatt esznek-isznak nagyobb mennyiséget. Hosszú távon ez súlyos szívproblémákhoz vezethet, beleértve a szívelégtelenséget és a stroke-ot is. Emellett kizökkenünk a megszokott alvási rutinunkból és kevesebbet mozgunk, ami tovább növelheti az akut és krónikus szívproblémák rizikóját.
Melyek az ünnepi szívszindróma tünetei?
A tipikus tünetek a következők:
- szívdobogás - hirtelen dobogó érzés a mellkasban
- energiahiány vagy túlzott fáradtság érzet
- szédülés vagy ájulás




