Így hat az egészségünkre, ha kevesebb húst eszünk!
A húsfogyasztás csökkentése számos egészségügyi előnnyel jár. Nem szükséges vegetáriánussá válni, már az is sokat segít, ha hetente egy napot húsmentesen töltünk.
A húsfogyasztás csökkentésének előnyei
1. Javítja az általános egészségi állapotot és segíti a fogyást
A csökkentett húsfogyasztás hozzájárul a fogyáshoz, a koleszterinszint és a vérnyomás javulásához, valamint csökkenti a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatát. Ez a növényi alapú ételek magasabb rost-, antioxidáns- és mikrotápanyag-tartalmának köszönhető. A növényi étrend kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, de figyelj arra, hogy pótold az olyan szükséges tápanyagokat, mint például a B12-vitamin, cink, kalcium, vas és omega-3 zsírsavak.
2. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A húsfogyasztás - különösen a zsíros vörös és a feldolgozott húsoké – csökkentése mérsékli a szívbetegségek kockázatát. Ezek az ételek gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami idővel stroke-hoz, szívrohamhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Bár a testmozgás is fontos, a húsfogyasztás csökkentése nagyobb hatást gyakorol a szív egészségére.
3. Javítja a bélrendszer egészségét
A húsmentes étrend sok rostot tartalmaz, ami táplálja a hasznos baktériumokat a bélben. Ezek a baktériumok gyulladáscsökkentő és immunerősítő anyagokat termelnek. Segíthetnek a rákos sejtek növekedésének megakadályozásában, a testsúly szabályozásában és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is. Ráadásul a több gyümölcs és zöldség fogyasztásával olyan vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is jutunk, amelyek a húsban nem találhatóak meg.
4. Véd bizonyos rákos megbetegedések ellen
Az állati fehérjék, különösen a vörös és feldolgozott húsok növelik a vastagbél- és a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely korlátozza vagy teljesen kizárja a húst, csökkenti a vastagbélrák előfordulását.
5. Jobb a környezet számára
A hústermelés sok üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, és károsítja a környezetet. A hús egy részének vagy egészének növényi élelmiszerekkel való helyettesítése segít megóvni a környezetet.
Tippek a húsfogyasztás csökkentésére
Ha csökkenteni szeretnéd a húsfogyasztásod, kezdd azzal, hogy a vörös húsokat a soványabb baromfira, halra, vagy tenger gyümölcseire cseréled. Olajban, zsírban sütés helyett válaszd a grillezést, párolást vagy a sütőzacskóban sütést
Válassz növényi fehérjeforrásokat, mint a csicseriborsó, bab, lencse, diófélék, magvak, és szójatermékek! Ezeket hozzáadhatod a húsos ételekhez is!