Szülők és beteg fiúk, szemből láthatóan.

Gyógyító ételek influenzásoknak

2024. 12. 11.
Cs. K.
Influenza idején a legjobb gyógymód a pihenés és regenerálódás, és bár a betegség sokszor jár étvágytalansággal és gyomorpanaszokkal, a megfelelő táplálkozás fontos ahhoz, hogy leküzdjük a kórokozót.

Maradj hidratált!

Az influenza könnyen kiszárít. Nemcsak kevesebbet eszünk és iszunk ilyenkor, de aki lázas, az a verejtékkel is vizet veszít. A megfelelő hidratálás segít a váladék feloldásában, az orrdugulás enyhítésében és a kórokozók szervezetből való eltávolításában. Ha hidratálásról van szó, a víz áll az első helyen. Természetes méregtelenítőként is működik a szervezet számára. A víz mellett kitűnő választás még:

Forró tea - A tea antioxidánsokat tartalmaz, emellett segít kitisztítani az eldugult orrot. Adj hozzá egy kanál mézet és citromot, hogy enyhítsd a torokfájást. Válassz koffeinmentes változatot vagy olyan köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyteákat, mint a kakukkfű, körömvirág vagy zsálya!

Csirkeleves - Nátha és influenza esetén hagyományosan a húsleves az egyik leggyakrabban alkalmazott házi gyógymód. Elősegíti a folyadékbevitelt, illetve azon keresztül az orrváladék gyorsabb ürülését is. A folyadék melegsége nyugtatóan hat a fájós torokra és nemcsak tápláló, degyulladásgátló hatással is bír, ami segíti a gyógyulást.

Zöldséglé - Amíg nem érzed magad képesnek arra, hogy szilárdat egyél, válassz egy csésze alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet. Vitaminokkal és antioxidánsokkal tölt fel,amelyek erősítik az immunrendszert és a szervezet védekezését a kórokozók ellen. Édes ízre vágysz? Válassz 100%-os gyümölcslevet!

Étkezéspótló italok - Ha visszatért az étvágyad, próbáld ki ezek egyikét, hogy biztosítsd a megfelelő tápanyagok és kalóriák bevitelét. Keress laktózmentes, alacsony cukortartalmú változatot, ami legalább 6 gramm fehérjét tartalmaz. Ha már bírsz valódi ételt is enni, az a legjobb választás!

Fokhagyma

Tanulmányok szerint a nyersen fogyasztott fokhagyma erősíti az immunrendszert és erős vírusölő hatással bír. Jó választás lehet a levesek fűszerezésére.

Gyulladásgátló fűszerek

A cayenne bors, a csili, a kurkuma és a gyömbér is számos pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkeznek, több kultúrában is immunerősítőként ismertek. Vérkeringést serkentő hatásuk miatt oldják a váladékot, csökkentik az orrdugulást. A gyömbér emellett segít enyhíteni a gyomorfájást és a hányingert, és a gyulladás ellen is küzd. Frissen reszelve, por formájában vagy teaként is érdemes fogyasztani.

Pulyka, csirke, hal

Sovány fehérjét tartalmaznak, ami az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú része. A gyomor terhelése nélkül segítenek energiával ellátni a szervezetet. A hal emellett tele van immunerősítő hatású Omega-3 zsírsavakkal is.

Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek

A C-vitamin nagymértékben erősíti az immunrendszert és segít a megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésében. Válassz zöld leveles zöldségeket, párolj brokkolit, kelbimbót vagy fogyassz főtt burgonyát, banánt, ha émelygés, hányás és hasmenés gyötri.

Pirítós

A pirítós vagy a keksz kiváló választás, amikor betegek vagyunk. Jól passzolnak a levesekhez, és kímélik a gyomrot is.

Kategóriák